Avui era un dia per la reivindicació del Proletariat, un dia per protestar contra la Reforma Laboral del PSOE. I així s'ha fet, la ciutat mataronina ha realitzat alguns actes per alçar la veu i mostrar la seva desaprovació enfront aquesta nova reforma.
La ciutat de Madrid donava el punt de sortida amb l'invasió dels carrers madrienys per part dels ''Piquetes'', no era una moltitud però es feien sentir. Aturar serveis de transport públic, desallotjar llocs de treball, cantar i cridar ha estat la seva principal tasca. La Reforma Laboral dictada per el PSOE i posada en vigor el 9 de setembre del 2010 no ha agradat en absolut al poble espanyol. La nova reforma permet la reducció jornal de la empresa per causes econòmiques, penalitza els contractes temporals, es podrà despedir al treballador per abscència en els seus llocs de treball...En fi, una sèrie de mesures que atempten i accentuen els tres àmbits que preocupen actualment a la societat: Atur, estancament salarial i facilitat a l'hora de acomiadar a un treballador. El rebuig de la UGT i CCOO ha impulsat als treballadors amb la finalitat de reivindicar-se el 29 de setembre per els seus drets. Amb aquesta reivindicació ja són cinc les vagues generals que s'han dut a terme a Espanya des de que hi ha democràcia.
La capital del Maresme, Mataró, ja portava dies organitzant alguns actes per la vaga general del 29-S. El divendres 17 de setembre es va convocar al Pla d'en Boet(Barri de Mataró) un debat dedicat als temes de la vaga del 29-S on va participar entre d'altres el PSUC. Però avui, dia 29 de setembre el poble mataroní ha sortit al carrers i alguns establiments no han obert. El matí s'ha llevat amb una població preocupada per uns serveis de transports que sortien solament a determinades hores. Molta gent no podia anar als seus llocs de treballs o centres d'estudis. La RENFE aturava els seus serveis a partir de mitg matí.
També a primera hora del matí els piquets s'agrupaven en els polígons de Mataró per plantar cara als treballadors que no acudian a la vaga. A les vuit del matí es plantaven a la nacional de la capital del maresme per bloquejar el pas dels cotxes, un quart d'hora després ja rondaven per l'Escola Pia Santa Anna de Mataró pintant la façana amb un gran eslògan: ''29-S VAGA PER TU''. Poc a poc anaven recorrent el centre de Mataró passant per Plaça Santa Anna, La Riera, Carrer Sant Josep, Plaça Les Tresses,Plaça de Cuba...El llocs del centre de la ciutat mataronina. Els piquets han causat alguns danys importants en el centre, un dels més destacats les moltes pintades que han ''signat'' en alguns establiments. El llençament d'ous, les amenaçes i els càntics han envaït Mataró durant bona part del matí. Finalment han tingut que intervenir els Mossos d'esquadra i els antidisturbis a la plaça de l'Havana i han detingut a un par de piquets, d'aquesta manera s'ha causat un gran revolt per uns instants. Però la cosa no acabava aquí ja que hores més tard, sobre les dotze i mitja tenia lloc a Plaça Santa Anna una espècie de míting per part de la CNT per demanar suport i ajuda als treballadors. En aquest míting s'ha afegit CCOO que també ha desfilat per els carrers de Mataró.
Hem demanat ajuda a la població mataronina per que ens expliquessin ells en primera persona com viurien la vaga general. La Elisa Serralta ens ha comentat que no estava a favor de la vaga ja que ella treballava com a fornera i per tant viu del seu negoci, i en temps de crisis no es pot permetre perdre un dia de treball. La Susana Rojano, secretaria administrativa, coneix molt bé el tema i afirma que els piquets són gent comprada que no sap el que defensa. Per últim l' Ariadna Peran, estudiant de batxillerat, ha manifestat que li sap greu i injust que alguns dels seus companys no hagin pogut anar a classe per culpa de la vaga dels transports. Tres veus diferents que han aportat la veu de la seva experiència.
Per últim cal destacar que a Mataró molts dels petits establiments no han tancat, els que ho han fet eran minoria. Arribem a la conclusió que en temps de crisis no podem faltar ni un dia a treballar.
Estupendo! em sembla un bon reportatge gràfic i fotogràfic.
ResponEliminafina